Pošaljite nam poruku
Pošalji poruku
Anketa
Kako podmirujete svoje obveze?
  •  Isključivo putem Internet bankarstva
  •  Kombinacijom Internet bankarstva i plaćanja gotovinom na šalteru
  •  Isključivo gotovinom na šalteru
Glasaj   Rezultati

Hrvatska je prošle godine po ukupnoj razini cijena potrošačke robe i usluga bila među relativno jeftinijim zemljama Europske unije

Hrvatska je prošle godine po ukupnoj razini cijena potrošačke robe i usluga bila među relativno jeftinijim zemljama Europske unije, u skupini sa Češkom, Litvom i Slovačkom, pokazalo je prošlog tjedna izvješće Eurostata.

Najnižu je ukupnu razinu cijena potrošačke robe i usluga mjereno indeksom razine cijena u 2014. godini bilježila Bugarska, 52% ispod prosjeka Europske unije, dok je Hrvatska s razinom cijena potrošačke robe i usluga u prošloj godini 33% ispod prosjeka Unije gotovo izjednačena sa Češkom, Litvom i Slovačkom.

Najskuplja je zemlja u EU po cijenama potrošačke robe i usluga u 2014. godini bila Danska, s razinom cijena 38% iznad prosjeka Unije. U skupinu najskupljih spadaju još Švedska, Finska, Luksemburg, gdje je razina cijena bila 20% do 30% iznad prosjeka Unije.

Najveća je razlika u razini cijena među članicama EU zabilježena u kategoriji alkoholnih pića i duhanskih proizvoda. Tako je u Irskoj razina cijena tih proizvoda u 2014. godini bila 70% iznad prosjeka EU, do je u Hrvatskoj bila 23% ispod prosjeka Unije.

Najvišu je razinu cijena među kategorijama potrošačke robe Hrvatska u 2014. zabilježila u kategoriji potrošačke elektronike, 5% iznad prosjeka Unije.

Izvor: www.poslovni.hr