Obavijest o primjeni IBAN-a

Poštovani,

Obavještavamo Vas da je korištenje IBAN-a obavezno kod izvršavanja svih platnih transakcija (uplate, isplate, prijenosi sredstava) od 01.06.2013. temeljem regulative o IBAN konstrukciji računa.

Na temelju Vašeg postojećeg broja računa kreiran je Vaš IBAN.

IBAN (International Bank Account Number) je broj transakcijskog računa kreiran po međunarodnim standardima. Hrvatski IBAN se sastoji od 21 znaka. IBAN osigurava jedinstvenu identifikaciju transakcijskog računa na razini cijelog platnog sustava.

Konstrukcija IBAN-a: HRXX BBBB BBBR RRRR RRRR R
        *    HR -> prva 2 (dva) znaka -> oznaka za račune u Republici Hrvatskoj
        *    XX -> sljedeća 2 (dva) znaka -> kontrolne znamenke za IBAN
        *    BBBB BBB -> sljedećih 7 (sedam) znakova -> VBDI banke (vodeći broj depozitne institucije) u kojoj klijent ima otvoren račun
        *    R RRRR RRRR R -> slijedećih 10 (deset) znakova -> broj računa u banci

Kod transakcija u nacionalnom platnom prometu kao i u prekograničnom i međunarodnom platnom prometu putem SWIFT sustava koristi se i BIC banke. BIC Partner banke je PAZGHR2X.

Molimo Vas da obavijestite uplatitelje (kupce – za plaćanje faktura, poslodavce – za isplate plaća i drugih primanja) o Vašem IBAN-u.

Kod unosa naloga Vaš račun je u polju  „platitelj“ vidljiv u obliku IBAN-a.

Banka Vam omogućuje  još neko vrijeme u polje „ primatelj“  unos broja računa primatelja u starom obliku  pri čemu ćete dobiti upozorenje:
„Unijeli ste BBAN (stara konstrukcija računa): BBBBBBB-RRRRRRRRRR .
Sukladno Zakonu o platnom prometu to je IBAN: HRXXBBBBBBBRRRRRRRRRR.
Vaš platni nalog provest ćemo prema IBAN konstrukciji“

Polje „Model“ prošireno je za dva polja u kojima je već upisano: „HR“ a Vama je omogućeno da i dalje upisujete dva znaka za oznaku modela, kao i do sada, odnosno moguće je i dalje polje ostaviti prazno.

Za sve dodatne informacije molimo Vas da se obratite u naše poslovnice  ili nas kontaktirajte putem kanala objavljenih u Kontaktima na našoj stranici www.paba.hr


S poštovanjem,

Partner banka d.d. Zagreb